جراحی پیوند استخوان فک چیست؟

آنچه استخوان دندان ما را حفظ میکند، وجود دندان می‌باشد. بنابراین با از دست دادن دندان، وعدم جایگزینی مناسب به مرورزمان استخوان ناحیه دندانی دچار تحلیل شده و چنانچه بیش از یک سال از کشیدن دندان گذشته باشد، ممکن است فرد نیاز به جراحی پیوند استخوان فک داشته باشد. البته سن، شرایط دندان ها و استخوان و سلامت فرد نیز در این امر تاثیر گذار خواهد بود.

علاوه بر این عوامل  مختلفی اعم از بیماری لثه، کهولت سن ، پوکی استخوان وارد شدن ضربه به استخوان فک  و یا عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ویا ابتلا به عفونت های شدید نیز در این امر تاثیر گذار بوده و ممکن است موجب ابتلا به تحلیل استخوان شوند.

دلایل نیاز به پیوند استخوان فک چیست؟

هنگامی که دندان‌های شما سالم و محکم در جای‌ خود قرار گرفته اند، استخوان فک شما نیز سالم و محکم است. اما به هر‌ دلیلی ممکن است، استخوان فک تحلیل رفته و دندان پشتیبانی خود را از‌ دست بدهد و لق شود. پس در نتیجه شما دندان خود را از‌ دست می دهید. مزایای پیوند استخوان فک، پشتیبانی و حفظ سلامت و پایداری دندان بوده که از‌ دو طریق این مسئولیت را بر عهده دارد. در ادامه برخی مواد دیگر را برایتان بیان می کنیم:

بیماری لثه

استفاده طولانی مدت از دندان مصنوعی

تروما به صورت

نقص تکامل دندان

وجود فضای خالی دندان در دهان و در زمان انجام ایمپلنت دندانی

آیا پیوند استخوان دردناک هست؟

 درمان پیوند استخوان بر خلاف نامی که دارد درمان دردناکی نبوده و با بی حسی های معمول جراحی توسط متخصص جراحی فک و صورت انجام می گردد. و با استفاده از پودر استخوان و روکشی به نام ممبرین ناحیه تحت درمان پوشانده شده و جهت درمان ایمپلنت آماده می گردد.و در نهایت استفاده از لیزر جهت کاهش درد، عفونت و عوارض جانبی دوران نقاهت بسیار کاهش یافته و چنانچه بیمار احساس درد داشته باشد با استفاده از مسکن درد کاهش یافته و اذیت کننده نخواهد بود.

هزینه‌ پیوند استخوان فک چقدر است؟

هزینه پیوند استخوان فک به عواملی، از جمله میزان و ناحیه ی پیوند مورد‌نیاز، مواد و روش مورد استفاده و محلی که استخوان از آنجا برداشت شده، بستگی دارد. باید در نظر داشته باشید که استفاده از استخوان خود بیمار نیاز به صرف هزینه‌ی بیشتری دارد، زیرا شامل دو جراحی و همچنین بستری و بی‌هوشی است. همچنین باید هزینه‌هایی که بیمار برای عکسبرداری، سی‌تی اسکن و یا مشاوره تخصصی دندانپزشک پرداخت می‌کند را با توجه به میزان پوشش‌دهی بیمه در نظر گرفت.

پیوند استخوان فک چگونه انجام می‌شود؟

ابتدا دندانپزشک متخصص ناحیه آسیب دیده، وضعیت عمومی دندان و لثه را بررسی می کند. (افرادی که به بیماری پریودنتال دچار هستند و‌یا دندان‌هایشان در‌ شرایط بدی قرار‌دارد، کاندید مناسبی برای انجام پیوند استخوان فک هستند.)

دندانپزشک به کمک رادیوگرافی پانورکس و سی‌تی اسکن عمق و عرض استخوان را ارزیابی دقیق می‌کند. سپس بر اساس نتایج، دندانپزشک ناحیه‌ را بی‌حس می کند و لثه را بررسی می‌نماید تا تشخیص‌دهد که‌ به چه مقدار و چه نوعی از استخوان احتیاج است.

به این ترتیب لثه را از دندان جدا می‌کند تا به ریشه و استخوان دندان دسترسی داشته باشد. در این مرحله ریشه‌ها کاملاً تمیز می‌شوند و ضایعات موجود در استخوان توسط مواد پیوندی پُر می‌شوند. سپس این ضایعات توسط غشاهای خاصی پوشیده شده و مواد پیوندی گذاشته می شود .

غشاها در مراحل اولیه درمان، برای پوشاندن مواد پیوند مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین آن‌ها باعث جلوگیری از رشد لثه‌ها در ضایعات استخوان می‌شوند. بعد از اینکه پیوند در جای خود قرار گرفت، لثه‌ها به محل درمان شده بخیه زده می شوند. بخیه‌های بیمار 7 تا 10 روز بعد از جراحی، کشیده و یا جذب می‌شود. در نظر داشته باشید که پس از انجام جراحی بیمار باید برای اطمینان از درمان و تنظیم رشد استخوان تحت نظر دندانپزشک متخصص خود باشد.

در کل فرآیند پیوند استخوان فک در حدود ۶۰ دقیقه به طول می‌انجامد. 6 تا 9 ماه بعد، استخوان و بافت نرم در مکان مورد نظر قرار می‌گیرند. این امر به طور مؤثری باعث اتصال مجدد دندان به فک می‌گردد.

انواع پیوند استخوان فک

اتوگرافت‌

اتوگرافت استخوان قسمتی از بدن خود بیمار است که برداشته شده و به جای دیگری پیوند زده می‌شود. این نوع از پیوند استخوان مستلزم انجام دو جراحی است. یکی برای برداشتن استخوان از ناحیه‌ی مناسب و دیگری برای قرار دادن استخوان در ناحیه‌ی تحت درمان.

نواحی مناسب برای برداشت استخوان شامل:

چانه یا راموس در فک پایین(قسمت عقب فک پایین)

لگن یا استخوان ساق (درشت‌نی)

اگر چه پیوند استخوان فک در این روش مستلزم بستری‌شدن و بیهوشی برای جراحی است اما باید در نظر داشت که برداشت استخوان از بدن خود بیمار یک مزیت محسوب شده و شانس موفقیت را بالا می‌برد. همچنین امکان انتقال بیماری در این روش برابر با صفر است.

آلوگرافت‌

در پیوند استخوان فک با روش آلوگرافت استخوان مورد نیاز برای پیوند، از بدن یک متوفی تامین می‌شود که در آزمایشگاه، فرآوری شده (انجماد و استریلیزاسیون) و در بانک بافت نگهداری می‌شود. در صورتی که بیمار تمایل به برداشت استخوان از بدن خودش را نداشته باشد، می توان از این گزینه برای وی استفاده کرد.

مزیت استفاده از این روش این است که به راحتی در دسترس بوده و نیازی به جراحی دوم ندارد. طی آزمایشات بالینی برای استخوان آلوگرافت، شواهد مثبت و قطعی به دست آمده و دارای نتایج ایمنی عالی می‌باشد. منتهی در مواردی امکان انتقال بیماری، عفونت و یا عدم پذیرش فرد گیرنده وجود‌دارد.

زنوگرافت

در روش زنوگرافت برای پیوند استخوان فک، از مواد معدنی استخوان طبیعی که استریلیزه شده و تمام مواد آلی آن حذف شده، استفاده می‌شود. امروزه استفاده از استخوان گاو به عنوان ماده پیوندی در اکثر جراحی‌های دهان به امری عادی تبدیل شده است و سالهاست که به عنوان یک تکنیک اثبات شده و مطمئن شناخته شده است.

از عیوب این روش می‌توان به عدم استخوان‌سازی و عدم امکان استفاده در ضایعات وسیع، اشاره کرد. این در حالی است که سهولت پیوند استخوان با این روش، نیاز نداشتن به جراحی ثانویه جهت برداشت استخوان و همچنین عدم انتقال بیماری، همگی از مزایای زنوگرافت محسوب می‌شوند.

آلوپلاست

در روش آلوپلاست، از مواد سنتزی برای تشکیل استخوان استفاده می‌شود. این مواد برخی سلول‌های بدن را تحریک می‌کند تا بدون پیوند به استخوان تبدیل شوند. کارآمدی پیوند استخوانی آلوپلاست کمتر از پیوند آلوگرافت و‌یا زنوگرافت می‌باشد، اما در عوض احتمال عفونت کردن آن نیز بسیار کمتر‌است.

نتیجه عمل

اکثر پیوندهای استخوان در بهبود نقص استخوانی موفق عمل می‌کند. دوران بهبود به بزرگی نقص و کمبود استخوان و وضعیت استخوان اطراف پیوند در زمان جراحی بستگی دارد. التیام یافتن نقص‌های شدید زمان‌بر است و نیاز به مراقبت بیشتری پس از عمل پیوند دارد. نقص‌های استخوانی با شدت کمتر بدون به دنبال داشتن عوارض جدی کاملاً بهبود می‌یابند. جراحی در صورت عود کردن عارضه یا بروز عوارض تکرار می‌شود.

سوالات رایج درباره پیوند استخوان

آیا پیوند استخوان دندان عمل دردناکی است؟

دندانپزشک در عمل پیوند استخوان برش کوچکی را در لثه ایجاد می‌کند تا به استخوان زیر آن دسترسی پیدا کند. بنابراین ممکن است درد و ناراحتی مختصری را پس از عمل حس کنید، البته این درد به راحتی با گذاشتن کیسه یخ روی فک و مصرف داروهای ضدالتهاب غیرتجویزی و یا مسکن کنترل می شود.

بهبود پیوند استخوان دندان چقدر طول می‌کشد؟

بیمار یک یا دو روز پس از عمل می‌تواند فعالیت روزانه را از سر بگیرد. البته در این مرحله بازسازی استخوان تازه شروع شده است. بدن ظرف چند ماه آتی به طور مداوم سلول‌های استخوانی تولید و جایگزین مواد پیوند می‌کند.

آیا ممکن است بدن پیوند را پس بزند؟

خیر، چون پیوند حاوی هیچ گونه ماده زنده یا کدگذاری شده ژنتیکی نیست و فقط از مواد معدنی تشکیل می‌شود. تنها مسئله‌ای که در عمل پیوند استخوان وجود دارد این است که بدن در واکنش به پیوند چه مقدار استخوان تولید می‌کند. اگر بدن استخوان کافی در دوران التیام تولید نکرده باشد، مواد پیوندی و پودر استخوان بیشتری باید در زمان کاشت دندان اضافه شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر با کلینیک ما در تماس باشید .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *